Parodontologie

Parodontologie

Een parodontoloog behandelt de ziekten die de steunweefsels (tandvlees, kaakbot, …) van het gebit treffen. Het is een ziekte die vaak voorkomt bij het ouder worden. Meestal begint het met tandvleesontsteking (gingivitis) om te eindigen in botafbraak (parodontitis).

Van tandvleesontsteking naar parodontitis

Bepaalde bacteriën (plaque) stapelen zich op onder het tandvlees waardoor dit loskomt van de tandwortel. Vervolgens ontstaat er een “pocket” (zakje tussen tand en tandvlees) waardoor de bacteriën dieper doordringen. Met als gevolg dat de ontsteking verergert en het alveolair bot (kaakbeen rond de wortel) vernietigd wordt. Parodontitis is vaak pijnloos en voordat je het beseft zit je met een losse tand die uitvalt of getrokken moet worden.

Preventie en behandeling

In de eerste plaats mikken we op preventie. Een goede poetshygiëne is bv. belangrijk. Indien een behandeling zich opdringt, verwijdert de parodontoloog bacteriën en tandsteen onder het tandvlees. Soms passen we een gingivectomie toe. Bij deze procedure verwijderen we een deel van het zieke tandvlees waardoor de pockets kleiner worden. In een zeldzaam geval vullen we kratervormige pockets op met kunstbot om de tanden te behouden en terug te laten vastgroeien

Bekwame en gespecialiseerde artsen

Bij Esthedentalplus worden de standaard parodontale behandelingen uitgevoerd door tandartsen die zich verder in dit vakgebied bekwaamd hebben. Voor meer gespecialiseerde behandelingen werken we samen met parodontologen.

Hoe kunnen wij u helpen?

Afspraak maken Praktijken