Faq

FAQ

In onze groepspraktijken zijn er zowel algemene tandartsen als gespecialiseerde tandartsen werkzaam. Voorbeelden van specialisaties: kindertandheelkunde, esthetische tandheelkunde, parodontologie, implantologie, orthodontie, enz. Voor de algemene tandheelkundige behandelingen word je normaal gezien altijd door je vertrouwde tandarts behandeld. Voor gespecialiseerde behandelingen word je behandeld door een tandarts die bekwaam is in een bepaald vakgebied.

Helemaal niet. We hebben in ons tandartsenbestand zowel geconventioneerde als niet-geconventioneerde (algemene) tandartsen. Geconventioneerde tandartsen werken aan vastgelegde RIZIV-tarieven. Voor bepaalde gespecialiseerde behandelingen en voor het gebruik van bepaalde moderne apparatuur, technieken of materialen (bv. wortelkanaalbehandelingen met thermoplastische materialen of orthodontie) rekenen we een geringe toeslag aan. Deze toeslag wordt altijd vooraf meegedeeld. Voor behandelingen waarvoor geen terugbetaling is voorzien, trachten we gunstige prijzen te hanteren.

Preventieve tandzorg (bv. tandsteenverwijdering) wordt enkel terugbetaald als je ieder jaar minstens één bezoek aan de tandarts brengt. Vele andere zaken (bv. vullingen) worden wel terugbetaald, ongeacht wanneer je laatste tandartsbezoek was. Wij raden sterk aan om je gebit jaarlijks te laten controleren omdat voorkomen altijd beter is dan genezen.

Helaas niet door de gewone ziekteverzekering. De ziekenfondsen betalen enkel onder bepaalde voorwaarden 2 implantaten in de onderkaak bij zeventigplussers terug. Er zijn bepaalde instanties of ziekteverzekeringen die terugbetalingen voorzien voor implantologie en kroon- en brugwerk. De onafhankelijke en liberale ziekenfondsen en private verzekeringen zoals DKV bieden deze optie aan mits een beperkte maandelijkse premie.

Tussen 9u en 18u kan je terecht bij de tandartsen van wacht. ‘s Nachts kan je terecht op de spoedgevallendienst van de ziekenhuizen.

Bij Esthedentalplus gebruiken we de modernste producten op basis van carbamideperoxide. Onze behandelingen voldoen aan de allerstrengste reglementering en zijn volkomen onschadelijk. Soms kan er een lichte gevoeligheid optreden die spontaan verdwijnt na het bleken. Er is geen risico zolang het bleken niet te lang duurt en je krijgt je er alleen maar wittere tanden van

Esthedentalplus hanteert de strengste hygiënische normen in al haar groepspraktijken. We werken in de meeste gevallen met wegwerpmaterialen (“disposables”). De overige materialen worden net als in een ziekenhuis gesteriliseerd voor gebruik. Na het inweken in een ontsmettingsbak, wordt het materiaal getrild in een ultrasonisch bad om het laatste vuil uit de kleine groeven te verwijderen. Vervolgens worden de instrumenten in een thermodesinfector met een temperatuur tot 93°C geplaatst. Tenslotte worden ze luchtdicht verpakt en gedurende 20 minuten chemisch gesteriliseerd aan 136° onder 5,5 bar druk. De volledige sterilisatiecyclus wordt gecontroleerd via kleurcodestrips. Bovendien krijgen onze behandelkamers dagelijks een grondige onderhoudsbeurt met desinfecterende producten.

Helaas vaak wel. Tongpiercings en in mindere mate lippiercings veroorzaken vaak glazuurbreuken of zelfs knobbels op de tanden. Het metalen slotje van een lippiercing kan wegtrekkend tandvlees veroorzaken waardoor tanden vroegtijdig los komen te staan.

In vele gevallen wel. Slechte adem (of halitose) wordt vaak veroorzaakt door zwavelgassen van bepaalde bacteriën die zich meestal op het achterste gedeelte van je tong of onder het tandvlees nestelen. Je kan zelf de nodige voorzorgsmaatregelen nemen door regelmatig (dagelijks) te flossen, je tong te borstelen (of te schrapen) en je mond te spoelen met bepaalde middelen zoals Listerine. Wij geven je een aantal duidelijke richtlijnen om een slechte mondgeur tegen te gaan. Als dit niet helpt, kan je bij Esthedentalplus terecht voor een grondige subgingivale reiniging (reiniging onder het tandvlees), uitgevoerd door onze specialisten in parodontologie.

Goed borstelen begint vanaf de doorbraak van de eerste tandjes. Vanaf het moment dat het kind tandjes heeft plan je best een halfjaarlijks bezoek aan de tandarts in. Wacht zeker niet tot je kind tandpijn heeft of tot de eerste gaatjes tevoorschijn komen. Je kind wordt dan meteen vanaf het eerste tandartsbezoek geconfronteerd met rare geluidjes, een prikje en vervelend getril. Onze kindertandartsen ontvangen je “rakkertjes” op een speelse manier.

Snurken ontstaat door trilling van het weke weefsel achteraan in de mondholte. In sommige gevallen gaat snurken samen met het stilvallen van de ademhaling, ook wel slaap-apneu genoemd, en dit kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en concentratiestoornissen.

Bij Esthedentalplus maken we een “Moses antisnurkapparaat” of een “silensor” op maat. Dit is een mondstuk waarbij de onderkaak naar voren gebracht wordt zodat er meer lucht door de weke delen kan en het snurken ophoudt. Ontdek hier alles over deze efficiënte oplossing.

Een beademingstoestel op voorschrift van een longarts is ook mogelijk maar dit is natuurlijk omslachtiger. Je kan het gebruik van snurken ook verminderen door op je gewicht te letten en door het gebruik van alcohol, sigaretten en slaapmiddelen te beperken.

We begrijpen je en we bieden 2 onopvallende mogelijkheden aan:

1) Witte (porseleinen) blokjes zijn zo goed als onzichtbaar omdat ze dezelfde kleur als de tanden hebben. Het resultaat is een stralend gebit waarbij alle tanden perfect naast elkaar in de boog staan.

2) Invisalign is volledig onzichtbaar. Na een nauwkeurige berekening via computertechnieken draag je gedurende een bepaalde tijd doorzichtige plaatjes (aligner) over je tanden waardoor je tanden perfect in de juiste stand geplaatst worden. Ontdek meer over invisalign in de sectie orthodontie.

Zoals bij de meeste tandartsen zijn ook de agenda’s van Esthedentalplus altijd goed volgeboekt. Als je een afspraak niet nakomt is de betrokken tandarts en zijn / haar assist onverwacht werkloos terwijl de onkosten blijven doortikken. Daarbovenop zijn andere patiënten onrechtstreeks het slachtoffer omdat zij niet sneller bediend kunnen worden. Want tandpijn kent geen geduld. Wij rekenen dan ook, zoals de wet het toelaat, een beperkt ereloon aan voor afspraken die niet 24 uur op voorhand verplaatst of geannuleerd worden. Uiteraard hebben wij alle begrip voor overmacht of uitzonderlijke omstandigheden die het onmogelijk maken een afspraak na te leven.

Geen nood, wij zoeken dat wel even voor je uit. En mocht je geen recht hebben op terugbetaling (je kunstgebit is nog geen 7 jaar oud of je bent nog geen vijftig jaar), kunnen we je huidige kunstgebit nog altijd verkleinen of aanpassen. Dit is een betaalbare oplossing in afwachting van een nieuwe prothese die terugbetaald wordt door het ziekenfonds.

Hoe kunnen wij u helpen?

Afspraak maken Praktijken